Celovit solarni komplet

Published by: 0

Solarni komplet

Domače sončne elektrarne so zelo priljubljene za napajanje kakšnih odročnih objektov, na primer vikendov in čebelnjakov, uporabljajo se tudi v avtodomih in še marsikje drugje. Sistemi so namreč precej enostavni in prilagodljivi, še posebej če vso potrebno opremo kupimo kar v kompletu. Solarni komplet pa mora vključevati vse potrebne komponente, sicer ne moremo pričakovati dobrega delovanja.

Solarni paneli

Seveda so prvi element, na katerega pomislimo pri sončni elektrarni, solarni paneli. Vsak solarni komplet mora imeti vsaj en solarni panel, pogosto jih je tudi več. Prav glede na vrsto in zmogljivost panelov se opredeljujejo kompleti, na podlagi teh informacij pa se seveda oblikuje tudi zbirka preostale opreme.

Pri panelih smo pozorni predvsem na zmogljivost in izkoristek, a tudi na to, da jih je možno enostavno namestiti na svoje mesto in povezati v sistem.

Akumulator

Zbrano energijo bo treba nekam shraniti, saj sončne celice ne morejo stalno dovajati električne energije. Zbiranju in skladiščenju elektrike služi akumulator, ki je naposled zaslužen tudi za napajanje porabnikov. V vsakem primeru mora biti prav ta komponenta najbolj zanesljiva in kakovostna, saj je v osrčju sistema, in odloča o učinkovitosti vseh drugih sestavnih delov.

Akumulator mora biti prilagojen uporabi v sončni elektrarni, predvsem mora biti pripravljen na ciklično delovanje s pogostim polnjenjem in praznjenjem. Prav tako smo pozorni na napetost in kapaciteto, ki jo ponuja. Včasih je v kompletu en, včasih jih je več, odvisno od zmogljivosti panelov.

Regulator polnjenja

Sončne celice so povsem pasiven objekt, ki v času delovanja pretvarja sončno energijo v elektriko in to pošilja po žicah naprej. Da bo zbiranje in skladiščenje elektrike učinkovito, je treba uporabiti regulator – ta skrbi, da se akumulator polni postopoma, predvsem pa ustavi polnjenje, ko se zaloga polna.

Razsmernik električnega toka

Za uporabo porabnikov je potreben še razsmernik električnega toka. Skladiščena energija je najprej na voljo v enosmernem toku z napetostjo 12 ali 24 V, razsmernik pa to pretvori v izmenični tok z višjo napetostjo, kar zahtevajo običajni porabniki.