Celovite storitve za logistične izzive

Published by: 0

Mednarodni prevozi

Pri globalnem poslovanju obstaja velika nevarnost, da se zapletemo v težave pri prevozu blaga in izdelkov. Če poslujemo s tujino, so lahko logistični izzivi zelo veliki – tovor moramo prepeljati preko velikih razdalj, pogosto pa moramo uporabiti več prevoznikov. Pravzaprav gre za celo verigo, v kateri mora vsak člen opraviti svojo pomembno nalogo. Da bodo mednarodni prevozi res potekali nemoteno, je najbolje organizacijo logistike zaupati ponudnikom, ki nudijo celovite storitve na tem področju.

Kaj nudijo logistični strokovnjaki?

Velik plus dobrega partnerja na tem področju je ta, da lahko organizira prevoz z različnimi prevoznimi sredstvi in prevozniki. Na dolge razdalje je na primer najboljši ladijski prevoz, potem je treba pogosto tovor prestaviti na železnico, na koncu pa ga prepeljati še po cesti. Dober logistični partner bo sam poskrbel za najbolj učinkovito verigo. Izbral bo ugoden ladijski prevoz, ki prinaša prepričljiv prihranek, nato pa kombiniral še druge prevoznike – v končni fazi to pomeni učinkovit in ugoden prevoz, kar je prav iskani rezultat v tem primeru.

Ne samo, da se strokovnjaki s tega področja spoznajo na različne načine prevoza, poznajo tudi druge zakonitosti, po katerih se ravnajo mednarodni prevozi. Veliko težav se na primer pojavi pri prečkanju državnih mej, prav tako je treba poskrbeti za skladiščenje tovora, razne deklaracije in druge dokumente, pa še mnoge druge nevšečnosti lahko pokvarijo celotno izkušnjo, če nanje ne pomislimo pravočasno. Logistični partner bo takšne zadeve seveda predvidel.

Velika vrednost logističnih strokovnjakov se kaže že v osnovnem načrtovanju prevoza. Mednarodni prevozi so kompleksni in ponujajo celo vrsto možnosti, ki prinašajo različne rezultate. Ladijski prevoz je na primer ugoden, a počasen. Letalski prevoz je bistveno dražji in manj prilagodljiv, a veliko hitrejši. Tudi kopenski transport ne ponuja samoumevnih rešitev. Te odločitve bistveno vplivajo na končno zadovoljstvo, zato jih je pametno prepustiti strokovnjakom s tega področja.