Epoksi premaz za beton

Epoxy tlaki v različnih izvedbah

Tisti, ki potrebujejo kakovosten, vzdržljiv in odporen tlak, imajo na voljo kar nekaj rešitev, ki jih omogoča uporaba epoksidnih smol za izdelavo primerne podlage. Praktično za vsakogar se bo na tem področju našla izvrstna rešitev, je pa treba izbrati pravo različico, saj je ponudba precej široka, razlike pa so seveda lahko velike.

Epoksi premazi

Najbolj enostavna in tudi najcenejša rešitev je epoksi premaz za beton. V tem primeru gre namreč le za premaz, ki doda piko na i obstoječi podlagi, ki je večinoma betonska. Tako lahko zelo hitro in enostavno izdelamo odporen tlak, ki se bo odlično obnesel pri zmernih mehanskih in kemičnih obremenitvah. Epoksi premaz za beton je idealna izbira za domače mojstre, ki so se pripravljeni kar sami lotiti gradbenih del – premaz namreč lahko nanesemo tudi lastnoročno, če se vsaj kolikor toliko dobro znajdemo z valjčkom in čopičem. V tem oziru je epoksi premaz za beton podoben zidnim barvam, torej nanos ne bo predstavljal posebnega izziva.

Epoxy tlaki

Premaz ne bo vedno zadosten, pri večjih obremenitvah bo treba izdelati debelejši tlak. V tem primeru gre večinoma za nanos več plasti epoksidne smole, pogosto pa imamo na voljo izdelke, ki že vsebujejo tudi druge primesi za enostavnejši nanos ali izboljšanje lastnosti končnega izdelka. Posebej priljubljeni so samorazlivni epoxy tlaki, ki so idealni za tlakovanje večjih površin, se pa prava različica seveda izbere glede na točne zahteve projekta.

Izdelava takšnih tlakov je nekoliko zahtevnejša, zato je pametno poiskati zanesljivega izvajalca.

Epoksi estrih

V nekaterih primerih pridejo v poštev le epoksi estrihi, ki prinašajo še dodatno zanesljivost pod velikimi mehanskimi obremenitvami. To so spet posebne vrste epoxy tlaki, ki bodo ugajali najbolj zahtevnim uporabnikom. Za to vrsto je seveda nadvse pomembno, da zaupamo načrtovanje in izdelavo strokovnjakom, saj je tudi od končnega rezultata zelo veliko odvisno.


Posted

in

by

Tags: