Kako kvaliteten je napihljiv sup?

Published by: 0

SUP vesla

Za supanje potrebujemo kakovostno desko, ki bo odgovorila na želje in potrebe vseh uporabnikov. Na prvi pogled se morda zdi, da oprema pri tej dejavnosti ne igra velike vloge – nenazadnje potrebujemo le nekaj kosov, pravzaprav je obvezna le uporaba SUP vesla in deske, ostalo pa je že dodatne oprema. A ravno zato se je pametno nekoliko bolj pozorno posvetiti izbiri deske in vesla. Oprema se razlikuje v mnogih detajlih, na katere moramo biti pozorni, poleg tega so lahko velike razlike tudi v ceni.

Na to, kako uporaben bo napihljiv sup, vpliva več lastnosti deske. Najprej se seveda osredotočimo na dimenzije, ki nam že takoj povedo, kaj pričakovati od tovrstne opreme. Predvsem je dobro vedeti to, da bo širši sup ponudil večjo nosilnost, daljše in vitkejše deske pa so običajno namenjene hitremu in okretnemu premikanju po valovih – nudijo večjo hitrost in hitrejšo odzivnost, a imajo nižjo nosilnost in jih je težje upravljati. Vsestranski supi, namenjeni začetnikom, so običajno širši in dokaj kratki, tako da so primerni za različne načine uporabe. Pomembno je še to, da je deska kar se da stabilna, saj se ne moremo zanašati na oporo SUP vesla, temveč moramo stabilno stati na površini deske. Napihljiv sup ima določeno omejitev maksimalnega tlaka, tako da ga ne moremo brezskrbno napihovati do poljubne trdnosti – kakovostne deske omogočajo napihovanje do kakšnih 25 psi, večinoma pa v srednjem razredu najdemo deske, ki prenesejo tlak do 20 psi. Napihljiv sup, ki ne dopušča niti 12 psi zračnega tlaka, velja za manj kvalitetnega.

Oprema za supanje se dopolnjuje, tako da ne moremo gledati le na kakovost enega kosa, drugih pa zanemariti. Tako so recimo zelo pomembna SUP vesla, ki dopolnjujejo značilnosti deske. Običajno opremo izberemo kar v kompletu, tako da so kosi po kakovosti primerljivi in se tudi v drugih lastnostih čim bolj ujemajo.