Pnevmatike za vse letne čase

Published by: 0

Poceni pnevmatike

Ena večjih nevšečnosti, s katero se vozniki redno srečujejo, je gotovo menjava gum. Vsakomur je sicer precej jasno, da je to opravilo zelo pomembno in z uporabo prilagojenih pnevmatik glede na letni čas prispevamo svoje k zagotavljanju varnosti na cestah, poskrbimo pa tudi za optimalne vozne lastnosti ter učinkovitost in varčnost vozila. A vseeno, zimske in letne gume že same po sebi predstavljajo znaten strošek, poleg tega je treba poskrbeti tudi za menjavo, včasih pa še za nekatere dodatne storitve. Pogosto se zato zdijo zelo privlačne nekatere alternative, ki odpravijo potrebo po rednem menjavanju gum.

Celoletne gume

Tudi, če izbiramo le najbolj poceni pnevmatike za zimski in letni čas, bodo stroški nakupa in menjave presegali ceno celoletnih gum. Te imajo seveda to prednost, da jih lahko uporabljamo tako poleti kot pozimi. Pravzaprav gre za zimske gume, ki so prilagojene tudi za letne razmere – zakon ne opisuje različnih kategorij, določa le pogoje, katerim morajo ustrezati pnevmatike v zimskem času. Poleti seveda lahko uporabljamo letne gume, lahko pa tudi zimske oziroma celoletne.

V vsakem primeru je treba izbrati dobre gume. Poceni pnevmatike običajno niso najboljša rešitev, tudi če se odločamo za celoletne gume, oziroma še posebej v tem primeru. Medtem ko so tako zimske kot letne gume povsem prilagojene svojemu namenu in optimizirane za uporabo v določenih razmerah, so celoletne pnevmatike s svojo namembnostjo razdeljene na zimske in letne razmere, nikoli pa zares ne izstopajo. Poleg tega niso prilagojene specifičnim okoliščinam in ne morejo zagotoviti dolge življenjske dobe in vzdržljivosti. Jasno je torej, da poceni pnevmatike na tem področju sploh ne pridejo v poštev. Če se že odločamo za celoletne gume, je pametno izbrati zelo dobre in verjetno tudi dražje izdelke. Še vedno bo ta izbira najbrž cenejša, kot če bi izbrali posebej zimske in letne gume.