Predelne stene v stanovanju

Učinkovito oblikovanje prostorov

Že pred izgradnjo stavbe moramo pozorno paziti na primerno oblikovanje prostorov. Najlažje je namreč za to poskrbeti takrat, ko prostore še načrtujemo, kasneje pa so prilagoditve običajno precej težje. Še posebej, če se poslužujemo zgolj klasične gradnje in potrebujemo zidane stene. Lahko pa izkoristimo nekatere alternative in prostore učinkovito preoblikujemo brez posebej zahtevnih, dragih in zamudnih gradbenih del. Takšne rešitve so idealne v primeru, da se opravlja prenova mansarde ali adaptacija drugih prostorov, nenazadnje pa je treba domiselne rešitve poiskati tudi v okoljih, kjer klasična gradnja pač ni možna.

Za najbolj učinkovito oblikovanje in razmejevanje prostorov na ta način verjetno poskrbijo predelne stene. V stanovanju so te zelo učinkovite, poseben plus pa je ta, da ne zahtevajo velikih gradbenih projektov. Predelne stene so običajno izdelane iz lesenih plošč, lahko pa tudi iz kombinacije kartona in mavca ter drugih materialov. Pravzaprav imamo kar nekaj izbire, v vsakem primeru pa je možno predelne stene v stanovanju oblikovati in izdelati tako, da bodo zadostile svojemu namenu.

Predelne stene za različne namene

Veliko je odvisno tudi od tega, za kaj predelne stene v stanovanju pravzaprav potrebujemo. Prenova mansarde na primer postavlja drugačne zahteve kot razmejevanje dnevne sobe. Poleg tega v nekaterih primerih običajne predelne stene sploh ne pridejo v poštev in namesto njih iščemo trdnejše zidane stene, ki omogočajo tudi nekoliko boljšo toplotno in zvočno izolacijo ter seveda boljšo nosilnost. Prenova mansarde zidanih sten ne dopušča, pa tudi v drugih prostorih pogosto ne pridejo v poštev.

Najbolje se predelne stene obnesejo v primeru, da bi želeli prostor preprosto preurediti. Za to so zelo učinkovite – predelne stene v stanovanju lahko povsem spremenijo obliko prostora, s tem pa tudi namembnost in druge lastnosti. Z nekaj dodatnega dela pa lahko precej učinkovito stene tudi zvočno ter toplotno izoliramo, kar je v nekaterih primerih še kako dobrodošlo.


Posted

in

by

Tags: