Viličarji za posebne naloge

Published by: 0

Vilice za viličarja

Viličarji imajo večinoma enako nalogo, skrbijo za prestavljanje, prevažanje ali dvigovanje težkih bremen. A v praksi je vsako delovno opravilo specifično in postavlja svoje zahteve. Ne moremo torej pričakovati, da bo kar vsak viličar zadostil vsem potrebam pri delu s težkimi tovori. Izbrati moramo opremo, ki je dobro prilagojena za izzive, s katerimi se bomo pri delu srečevali.

Vilice za viličarja

Pogosto so idealna izbira viličarji, ki imajo vilice. Takšna oprema je prilagojena delu s tovorom, ki je naložen na palete. Odločimo se lahko za prilagojen paletni viličar, ki je namenjen prav prevažanju palet, če moramo tovor le prestavljati, pa lahko izberemo tudi nizkodvižne paletne vozičke, ki so pri delu posebej enostavni in elegantni. Pomembno je le to, da so vilice za viličarja primerne glede na tovor, ki ga želimo prevažati.

Na srečo so palete običajno izdelane v standardnih dimenzijah, katerim odgovarjajo tudi vilice za viličarja. To pa ne pomeni, da ti viličarji niso primerni tudi za druge naloge. Vilice so vsestranske, z njimi lahko dvigujemo in prestavljamo tudi druge tovore. Poleg tega so na voljo tudi drugačne vilice za viličarja, če se soočamo s kakšnim posebnim delom.

Teleskopski viličar

Za posebne naloge je lahko dobra izbira tudi teleskopski viličar. Takšna naprava pride posebej do izraza na terenu, predvsem pri kakšnih gradbenih delih. V skladiščih imamo večinoma opravka s paletami, pa tudi prostora ni dovolj za okorno upravljanje teleskopskega dvižnega sistema. Na terenu pa je teleskopski viličar izredno uporaben in lahko hitro opravi tudi z zahtevnejšim delom. Takšni viličarji so lahko zelo zmogljivi, predvsem pa so zelo prilagodljivi. Ne uporabljajo vilic, temveč jih lahko opremimo z različnimi rešitvami za dvigovanje težkih bremen. Zato bo teleskopski viličar bržkone prva izbira v primeru, da imamo opravka s kakšnimi posebnimi težkimi tovori, tudi s kakšnimi bolj občutljivimi predmeti.