Vozniški izpit in obveznosti, ki ga spremljajo

Published by: 0

voznik začetnik

Večina ljudi se v letih po dopolnjenem 18. letu kmalu odpravi delati vozniški izpit. Vsakdanjega premikanja oziroma vožnje brez avtomobilov si v današnjem svetu ne moremo več predstavljati. Cestni promet nas obkroža na vsakem koraku in motorna vozila nam omogočajo, da velike razdalje prepotujemo v bistveno krajšem času kot z drugimi prevoznimi sredstvi (če izvzamemo nekatere vlake in letala). Vse našteto nam omogoča potovanja z velikim udobjem kadarkoli si zaželimo.

Vseeno pa se moramo, ko se pripravljamo na opravljanje vozniškega izpita, zavedati določenih stvari. Za veljavni vozniški izpit ni dovolj le vožnja z inštruktorjem in končni preizkus znanja, ampak se vse začne že prej. Prvo moramo prisostvovati CPP tečajem, kjer se naučimo teorije vožnje v cestnem prometu in spoznamo znake, omejitve in pravila, po katerih naj se ravnamo med vožnjo. Sledi preizkus znanja, kjer je prostora za napake izredno malo, zato se nanj pripravimo s kar največjo resnostjo. Po navadi preizkuse znanja CPP organizira lokalni center varne vožnje ali pa kar sama avtošola, kjer se šolamo. Velikokrat se organizirajo tudi predavanja v srednjih šolah, s čimer dijakom olajšamo opravljanje te obveznosti. Poleg tega moramo pred začetkom vožnje opraviti še tečaj prve pomoči, kjer se naučimo, kako ravnati v primeru poškodb potnikov ob nesreči.

Po teh dveh stopnjah se lotimo praktične vožnje z inštruktorjem. On nam tudi pove in predlaga, kdaj smo pripravljeni na preizkus za vozniški izpit. Z zakonom je določeno, da moramo z inštruktorjem odvoziti vsaj 22 ur. Nato moramo voziti vsaj pol leta, da nam vozna motorika pride v kri. V roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu pa se moramo udeležiti še programa varne vožnje, ki ga organizira lokalni center varne vožnje. V Sloveniji jih je kar nekaj, od kar smo leta 2010 uvedli obvezno opravljanje tega tečaja. Center varne vožnje nas v svojih tečajih (teoretičnih in praktičnih) poduči o tehnikah reagiranja na nepredvidljive in nevarne situacije, pa tudi o drugih, bolj splošnih napotkih za bolj varno vožnjo.